De 6 lessen voor succes van topondernemer Elon Musk

8765031426_1b7094a652_z“Going from PayPal, I thought well, what are some of the other problems that are likely to most affect the future of humanity? Not from the perspective, ‘what’s the best way to make money,’ which is okay, but, it was really ‘what do I think is going to most affect the future of humanity.'”

Elon Musk

Geld verdiend dat heeft hij zeker. Na het verkopen van zijn eerste softwarebedrijf Zip2, kwam hij met een eigen bedrijf dat de basis was voor Paypall. Toen dat verkocht werd aan Ebay, kreeg hij naar verluidt 180 miljoen dollar op zijn rekening bijgeschreven. Daarmee zou menig ondernemer klaar zijn en met een cocktailtje op een strand gaan liggen, maar niet Elon Musk. Zijn passie en gedrevenheid zijn ongekend en hij kocht het startende bedrijf Tesla Motors en kreeg uiteindelijk de touwtjes in handen. Daarna kwam hij ook met SpaceX en SolarCity.

In dit artikel staat de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse ondernemer van onder andere Tesla en SpaceX centraal. Wat heeft hem het succes gebracht en wat kunnen wij als gewone stervelingen ervan leren.

Denk groot

Als kleine jongen verkocht Musk al zijn eerste software (een computergame genaamd Blastar), hij was op dat moment 12 jaar. Al zijn bedrijven zijn gemikt op radicaal andere producten of diensten. Een kleine verbetering is niet genoeg, als Musk iets doet is het bijna altijd ‘disruptive’. Kijk maar naar zijn ideeën om via email te betalen, wereld aan elektrische auto’s te krijgen, de afhankelijkheid van olie op te lossen en om Mars te koloniseren.

Ben betrokken tot in het kleinste detail

Hoewel hij aan het hoofd staat van verschillende bedrijven is hij juist heel nauw betrokken bij zijn product en de ontwikkeling ervan. Hij heeft een achtergrond in natuurkunde en heeft zichzelf de details meester gemaakt over bijvoorbeeld de werking van batterijen, ten behoeve van Tesla. Juist het product en alle kleine details maken je succes. Hij ontwerpt zelfs mee aan de nieuwe Tesla auto’s.

Werk hard

Musk claimt werkweken van 80 of 100 uur te maken. Waarom? Wie kan het beter zeggen dan hijzelf:

“Work like hell. I mean you just have to put in 80- to 100-hour weeks every week. [This] improves the odds of success. If other people are putting in 40 hour workweeks and you’re putting in 100 hour workweeks, then even if you’re doing the same thing, you know that you will achieve in four months what it takes them a year to achieve.”

Natuurkundige denkwijze

Is het toeval dat Musk betrokken is bij zoveel innovatieve bedrijven? Waarschijnlijk niet. En hijzelf zegt dat dit voornamelijk te maken heeft met zijn manier van redeneren. Door zijn achtergrond in de Natuurkunde heeft hij leren denken volgens de ‘Physics approach’. Dit stelt dat je een probleem tot op de ‘first principles’, de fundamenten moet kleinmaken. Dan blijven alleen de principes over die altijd waar zijn. Van daaruit redeneer je weer omhoog om tot een oplossing te komen.

Doorzettingsvermogen

Tesla was na eerste concepten nog altijd in schulden en zelfs op het randje van de afgrond. Musk heeft met eigen geld en persoonlijke garantstelling Tesla voortgetrokken. Hij had hiervoor onder andere aandelen die hij had in andere bedrijven en zelfs zijn McLaren F1 sportauto verkocht. Na 10 jaar was Tesla nog altijd zonder winst, maar Musk bleef doorzetten. Het idee om met SpaceX herbruikbare raketten te ontwikkelen mislukte tot 3 keer toe. De vierde keer was succesvol. En ook Tesla is met de Model S een groot succes geworden.

Doe iets goeds voor de wereld

Met zijn vermogen had hij ook wat anders kunnen doen. Met zijn kwaliteiten had hij iedere industrie kunnen aanpakken. Maar Musk koos voor Tesla en ook Solarcity, waarmee hij zonnecellen op grote schaal installeert in Amerika. Musk ging zijn dromen en idealen na om een schone wereld te creëren. Het knappe is, dat hij hier gezonde bedrijven van heeft kunnen maken. Zelfs nu met de Hyperloop wilt hij een supersnelle magneettrein bouwen, die zowel schoon is als supersoon.

Wie is jouw voorbeeld in ondernemen? Laat het weten en laat een bericht achter! Download mijn GRATIS E-book voor meer tips over zakelijk succes!

Michel van Keeken
Laatste berichten van Michel van Keeken (alles zien)
Facebooktwitterlinkedinmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *