De voor- en nadelen van parttime ondernemen

2696912806_87081fc3ed_z“De beste tijd om een boom te planten is 20 jaar geleden, maar de op één na beste tijd is vandaag.”
-Chinees gezegde-

Ik ben een hele tijd geleden geïnteresseerd geraakt in ondernemerschap. Ik was jong en zag alleen maar voordelen en positieve gevolgen. Nu ben ik realistischer en (denk ik zelf) wijzer, maar nog steeds is ondernemerschap mijn ding. Ik geloof dat ondernemende mensen gelukkiger en succesvoller zijn. Misschien is het mijn missie om mensen aan te moedigen om het pad van ondernemerschap te kiezen.

Eén manier om ondernemerschap te proberen is om parttime je eigen bedrijf te beginnen. Hier enkele voor- en nadelen van het parttime eigen baas zijn.

Tijd

Een groot nadeel van parttime is het indelen van je tijd. Werk je normale ‘business hours’ bij je baas? Dan blijft het weekend, de avond en de vroege ochtend over. Moet je voor je eigen bedrijf afspraken tijdens werkuren maken, of taken gedurende de dag uitvoeren? Dan kan het een lastig parket worden. Je zou kunnen kiezen voor een online, geautomatiseerde business of iets waarin je zelf je tijd kunt indelen.

Naast tijdsconflicten met je huidige werkgever, kan het ook conflicteren met je privésituatie. Is je partner of sociale kring op de hoogte dat je mogelijk wat minder tijd gaat overhouden? Als je serieus je eigen bedrijf gaat opbouwen en tot een succes wil maken, dan kan het zo maar zijn dat je stiekem veel tijd kwijt bent.

Geld

Een groot voordeel van het starten terwijl je nog een baan hebt, is dat je privé niet afhankelijk bent van het inkomen uit je bedrijf. Dit geeft je tijd en rust om te bouwen aan je product of dienst. Je kunt fouten maken en dingen uitproberen zonder dat je privé risico loopt.

Ook heb je een vast inkomen waarmee je elke maand een investering kunt doen in je eigen bedrijf. Zo heb je soms een streepje voor op starters die afhankelijk zijn van krediet of een gelimiteerd budget.

Toestemming

Werk je voor een baas? Dan is het vaak contractueel vastgelegd wat je wel en niet mag doen naast je baan. Zoek dus even uit of je die droombusiness kunt starten, voordat je een rechtszaak aan je broek hebt hangen.

Focus

Het werken aan verschillende projecten vereist goed time management. Ik merk zelf dat het balanceren van meerdere projecten altijd ten koste gaat van dat kleine projectje waar je nog mee moest beginnen. Dus zet niet teveel op je agenda en geef jezelf de tijd.

Bovendien is het starten van je bedrijf naast een baan niet bevorderlijk voor het succes. Een nadeel voor je bedrijf (of je baan) is dat waar de focus ligt de groei zal plaatsvinden. Heb je een baan en eigenlijk weinig motivatie om te leven van je bedrijf, dan ontbreekt de noodzaak om winst te behalen. Het bedrijf kan stranden of een leuke hobby blijven. Ga je vol voor je eigen bedrijf? Weet dan dat noodzaak een snelle leraar is.

Start

Een groot voordeel, en wat mij betreft de overheersende reden in dit artikel, is dat het starten van je eigen bedrijf op dit moment de beste tijd is. Er zal nooit een ideaal moment zijn. Er zal altijd een concurrent starten, je hebt nooit genoeg gespaard en de dag zal niet ineens 48 uur krijgen. Start je bedrijf nu en geef het de tijd om te groeien. En wat nog beter is, je groeit er zelf van!

Heb jij een business ‘on the side’ en waar loop jij tegenaan? Laat het weten en laat een bericht achter! Download mijn GRATIS E-book voor meer tips over zakelijk succes!

Michel van Keeken
Laatste berichten van Michel van Keeken (alles zien)
Facebooktwitterlinkedinmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *