Leef jij je droom?

6472210345_43b805b3db_zIn whatever you’re doing, failure is an option. But fear is not. – James Cameron –

Met deze zin sluit filmregisseur James Cameron zijn TED-talk af. Een inspirerend manifest over zijn carrière en hoe hij zijn omgeving heeft beïnvloed om zijn dromen waar te maken. Zo geeft hij aan dat de film Titanic een ideaal project was om daadwerkelijk met een onderzeeër het schipwrak te bekijken en onderzoeken. Eigenlijk was dit zijn verborgen doel. Zo heeft hij de filmbazen overtuigd om een gehele expeditie te financieren. Een schoolvoorbeeld van hoe je je droom werkelijkheid kan laten worden.

Regelmatig praat ik met mensen die een idee hebben om een bedrijf te starten of nadenken over deze stap. Het luisteren is iets dat ik graag doe en waar ik altijd zal aanmoedigen een dergelijke stap te maken. Uiteraard zal ik ook de nadelen en risico’s bespreken, maar bovenal wil ik mijn positieve instelling overbrengen.

Ik heb enorm veel respect voor mensen die hun passie waarmaken, of dit nu als ondernemer, kunstenaar of liefhebber is. Toch gebeurt het wel eens vaker dat mensen hun project niet doorzetten, uitstellen of compleet opgeven en hun droom laten varen. Dit vind ik jammer en vaak klinken de redenen voor mij niet overtuigend. Waarom geven mensen hun droom op?

Soms weten mensen niet wat ze willen. Waarschijnlijk zit het wel in het onderbewustzijn, maar hebben ze nog geen openbaring gehad. Een methode om je ‘Life’s Task’ te vinden vind je in het boek Mastery van Robert Greene. Het is trouwens ook een aanrader voor iedereen die zich wil ontwikkelen en verder wil komen.

De mensen die een idee hebben (hoe vaag het ook mag zijn) over hoe ze hun leven willen inrichten zijn bevoorrecht. Echter hetgene wat je ermee doet (hier bedoel je het gedrag en handelingen) is wat je verder weg of dichterbij je doel brengt. Je kent het vast wel, het stemmetje in je hoofd dat je tegenhoudt of doet bevriezen. Hieronder geef ik wat tips om je droom te verwezenlijken, die mij enorm helpen.

Geef jezelf de tijd

Er zijn geen ‘Quick Fixes’ op gebied van levensgeluk. Zelfs in zakelijk succes, zijn de snelste groeiers vaak al jaren bezig met het opzetten van hun organisatie en aanscherpen van hun idee.

Gebruik sociale intelligentie

Ondanks de digitale wereld om ons heen leven we nog altijd in een wereld van mensen. Sociale interactie is sneller, minder persoonlijk en explosief geïntensiveerd. Het bereiken van doelen en je eigen dromen is verwikkeld met doelen en dromen van andere mensen. Intelligent inspringen op andermans doelen is vaak de meest effectieve manier om je eigen doelen te realiseren.

Denk niet in of/of maar en/en

In onze maatschappij past het of/of denken perfect. Of je kiest voor een carrière als zakenvrouw, of je wordt moeder. Of je schrijft je in voor de cursus, of je gaat op vakantie. Uiteraard is het maken van scherpe keuzes belangrijk. Maar het of/of denken zet alle creativiteit aan de kant. Bij het en/en denken laat je je hersenen werken om toch een ideale combinatie te vinden, met een unieke oplossing. Kan niet, bestaat niet!

Denk in mogelijkheden niet in hokjes

Het hokjes denken is een variatie op het of/of denken. De cultuur waarin we leven verlangt een strak gedefinieerde carrière, waarbij je uiteindelijk voor bepaalde hokjes moet kiezen. Waarom kun je niet van verschillende hokjes iets meepikken?

Leef niet naar andermans verwachtingen

Het vooropstellen van andermans gevoel, verwachting of verlangen wordt gezien als sociaal en dienstbaar. Maar hoeveel dichter brengt het jou bij je droom? Het teveel bezig zijn met wat anderen van je denken en vinden kan je remmen en hinderen in je gedrag. Was het een slecht idee van Charles Darwin om met zijn boek te komen, ondanks dat de hele religieuze wereld op z’n kop zou gaan staan? Ik denk van niet.

Beschouw angst als een vriend

Een mens kent verschillende soorten angst. Angst om te falen, angst om te slagen, angst om te verliezen, etc. Angst is niet slecht, het is een normale reactie. Maar angst mag niet domineren. Integendeel, gebruik deze emotie om jezelf optimaal voor te bereiden, om je huiswerk te doen, om je uiterste best te doen of om niet op te geven.

Leg jezelf niet teveel druk op

Teveel druk om een bepaald doel te behalen kan juist ervoor zorgen dat je blokkeert. Stel realistische doelen, en geniet van het proces. Uiteindelijk doe je wat je het liefst doet, waarom zou je er zoveel druk op leggen?

Herken je deze onderwerpen? Ik zeker wel. Het besef is het halve werk en geeft me de kracht om een bepaalde denkwijze om te zetten of te negeren. Daarnaast kun je je hersenen trainen om steeds sneller en beter negatieve ‘self-talk’ te verwijderen en om te zetten naar het positieve!

Everyone holds his fortune in his own hands, like a sculptor the raw material he will fashion into a figure. But it’s the same with that type of artistic activity as with all other: We are merely born with the capability to do it. The skill to mold the material into what we want must be learned and attentively cultivated. – Johann Wolfgang von Goethe –

 

Heb jij meer tips om jezelf positief te beïnvloeden? Laat het weten en laat een bericht achter! Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg Orange Monk en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Michel van Keeken

Michel van Keeken

CEO/Consultant at Orange Monk
info@orangemonk.nl
Michel van Keeken

Latest posts by Michel van Keeken (see all)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2020 | Orange Monk